3 bin yıllık gizem çözülüyor: Zerzevan Kalesi’nin gizemli dünyası

Zerzevan Kalesi’nde Binlerce Yıllık Gizemler Ortaya Çıkıyor

Çınar ilçesine 13 kilometre uzaklıktaki Demirölçek Mahallesi yakınlarındaki 124 metre yükseklikteki kayalık tepede bulunan ve dünyada bulunan son Mithras tapınağının yer aldığı kale, bilimsel kazılarla tarihe ışık tutuyor.

2020 yılında UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne dahil edilen tarihi kale, kentin önemli turizm değerlerinden biri haline gelmiştir.

Yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline gelen bu tarihi kalede, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Valilik, Diyarbakır Müzesi, Çınar Kaymakamlığı ve Dicle Üniversitesi katkılarıyla 2014 yılında başlatılan kazı çalışmaları devam etmektedir.

Kazılar sonucunda, 60 dönüm alan üzerinde 12-15 metre yüksekliğinde ve 1200 metre uzunluğunda sur kalıntısı, 21 metre yüksekliğindeki gözetleme ve savunma kulesi, kiliseler, yönetim binaları, konutlar, tahıl ve silah depoları, kaya mezarları, su kanalları, 54 su sarnıcı, yer altı kilisesi, 400 kişinin sığabileceği yer altı sığınağı, konutlar, gizli geçitler ve Mithras Tapınağı’na ait birçok eser gün yüzüne çıkarılmıştır.

Kaledeki kazı çalışmaları aralıksız bir şekilde devam etmektedir.

“Kalede Eşsiz Bir Tarih Yer Altında Saklı”

Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Aytaç Coşkun, 2014 yılında başlayan kazı çalışmalarının sürekli yürütüldüğünü belirterek, Zerzevan Kalesi’nde 10 yıldır devam eden kazılar sonucunda birçok önemli yapının gün yüzüne çıkarıldığını ifade etmiştir.

Kalede bulunan bir diğer önemli yapı olan Mithras Tapınağı’nın yanı sıra, yer altında keşfedilmeyi bekleyen büyük bir şehrin varlığına da dikkat çeken Coşkun, kaledeki kazıların hız kesmeden devam edeceğini belirtmiştir.

Kazılar sırasında ortaya çıkarılan binlerce eserin dünya çapında eşsiz olduğuna vurgu yapan Coşkun, Zerzevan Kalesi’nden elde edilen buluntuların tarihi ve arkeolojik açıdan büyük önem taşıdığını belirtmiştir.

Kaledeki arkeolojik çalışmaların kentin ve bölgenin tarihi açısından büyük bir değere sahip olduğunu dile getiren Coşkun, turizm açısından da Zerzevan Kalesi’nin önemine vurgu yapmıştır.

Gelecek Yıl İçin Büyük Planlar

Coşkun’a göre, Zerzevan Kalesi Türkiye’de ve bölgede en çok ziyaret edilen noktalardan biridir ve her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlamaktadır. Gelecek yıl için yapılacak çalışmalarla birlikte 1 milyon ziyaretçinin kaleyi ziyaret etmesi beklenmektedir.

Zerzevan Kalesi’ne duyulan ilginin her geçen gün arttığını belirten Coşkun, kaledeki süregelen keşiflerin ve kazıların turizm, istihdam ve ekonomi üzerinde olumlu etkiler yarattığını ifade etmiştir. Sadece Diyarbakır için değil, çevre iller için de önemli bir turizm ve arkeoloji potansiyeline sahip olan Zerzevan Kalesi’nin keşif çalışmaları kesintisiz bir şekilde devam edecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir